tiistai 14. huhtikuuta 2015

Mitä tilalle kun jättää perunan, riisin ja pastan pois?

Siinäpä vasta pulma, vai onko? Muistan kyllä itsekin kun aloitin vhh-ruokavalion, tuntui että MITÄÄN ei saa syödä..28 vuotta kun on syönyt perunaa, pastaa ja riisiä, tuntui ettei ilman niitä voi syödä mitään hyvää. Nyt kun on n. 1½v tehnyt ruokaa ilman näitä ja silloin tällöin jossain muualla "joutuu" näitä syömään niin joka ikinen kerta syötyäni tulen siihen tulokseen (kuten myös mieheni) että mistään ei olla jääty paitsi. Turvotus ja ähky on välitön riesa vaikka ei olisi suurta annosta syönytkään. Lihaa/kanaa/kalaa ja lisuketta ilman tärkkelystä kun voi syödä vaikka kuinka paljon, ilman että lopussa on ähky, maha näyttää kun ois jalkapallon nielaissut eikä iske väsymys. Onneksi vaihtoehtoja on pilvinpimein kun niitä keksii ja oppii käyttämään, tässä vaihtoehtoja mitä tilalle ja voin sanoa, että keitot, muussit ja kiusaukset on kyllä paljon maukkaampiakin ja värikkäämpiä ilman perunaa.

porkkana ja kesäkurpitsa spagettia
helppoja ja nopeita on salaatit/raasteet, höyrytetyt kasvikset ja kesäkurpitsa-porkkanaspagetti, tuhdimpaa salaattia on coleslaw, sitä kannattaa tehdä isompi annos kerralla, siitä syö monta päivää.
Uunissa saa ihania lisäkkeitä kuten gratiineja ja porkkana ja lantturanskalaisia, 

moni tekee myös bataattiranskalaisia mutta ne on omaan mieleen liian pehmeitä ja onhan bataatissa aikalailla hiilareita, silloin tällöin käytettynä ok tai treenin  
jälkeen, mutta maultaankin tykkään enemmän 
lantturanskalaisista. 
lanttu ja porkkana ranskikset
Lantusta/porkkanasta leikataan ranskalaisten näköisiä tikkuja, pyöritellään oliiviöljyssä ja mausteissa ja uuniin 200 n. 20min kunnes ovat pehmeitä mutta vielä napakoita.
Lapsiperheessä ja varsinkin kun pienin on vasta vuoden, muussit on tosi käteviä, helppoja syödä ja sekaan saa taas soseutettua sellaisia kasviksia jotka ei ehkä sellaisinaan menisi. Meillä yleensä juures/kasvismuussi koostuu porkkanasta, kesäkurpitsasta, parsakaalista, paprikasta, lantusta, palsternakasta, joskus bataattia, kukkakaalia, persiljaa, kuohukermaa ja voita. Höyrytän kasvikset höyrykeittimessä ja lisään voin, kerman, suolan ja soseutan. Sekaan voi lisätä jauhelihaa, kanaa, tonnikalaa, laittaa vielä uuniin sosevuoan tavoin tai syödä sellaisenaan. Superhelppo ja hyvä ruoka tai lisäke. Miehen uusin lempparilisuke on pekoniin käärityt herkkusienet, ei olla kumpikaan mitään sienten ystäviä oltu, mutta viimeviikolla uskaltauduin kokeilemaan. Itse pilkoin sienet munakkaaseen, itse kun en pekonista tykkää niin pekonisienet ei kyllä uppoa.     
juuresmuussi
Aikasemmin postasin retikasta, siitä saa hyvät kerma"perunat" ja kokeilin siitä myös kiusausta, toimii siinäkin todella hyvin! :) porkkanasta voisi kokeilla kanssa kermaista lisuketta uunissa. Alkaa olemaan kohta varhaiskaalin aikaa, siitä saa ihanaa, nopeaa ja halpaa lisäkettä kun suikaloi ja paistaa paprikan, sipulin ja kesäkurpitsan kanssa pannulla, itse syön tätä lisuketta monta kertaa viikossa, niin helppoa ja nopeaa, jäisiä puolukoita päälle niin parempaa ei ole :)  Uunijuurekset on myös takuuvarma ja hyvä lisuke, tuntuu että niihin en itse ainakaan kyllästy ikinä, aina erilailla maustamalla saa erimakuista vaikka kasvikset olisivatkin samat.
uunijuurekset
varhaiskaalipaistos




kukkakaaliriisi


tässä olisi nyt muutamia parempia vaihtoehtoja, toivottavasti innostut kokeilemaan! :)

3 kommenttia:

  1. Kiitos taas hyvistä vinkeistä. Mulla on just se pulma aina, etten keksi mitään tilalle ja syön aina vaan kylmiä salaatteja jotka tulee jo korvista ulos. Saattaa tosin johtua siitä, etten niissäkään kauhean luova ole ;-)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Joo ei pelkkää salaattia kauaa jaksa puputtaa, mulla ainakin lämmin kasvislisuke pitää myös paremmin nälkää. Ei oo vaikeeta kun alkaa vaan kokeilemaan! 😊

    VastaaPoista