keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Ihan pähkinöinä!



Ei ole parempaa välipalaa kuin pähkinät, kaikissa mahdollisissa muodoissa ja lajeissa. Lapset tykkää eniten cashew pähkinöistä, mun lemppareita on tietysti ne kaikista kalleimmat pekaanit joita hyvin harvoin kuitenkin voin syödä. Pähkinöissä haluaisin aina suosia luomua, mutta se on kyllä rahallisesti mahdotonta kun meillä menee pähkinöitä niin paljon. Olen ostanut joskus evääksi reissuun Pirkan suolattuja ja paahdettuja cashewpähkinöitä ja ne on ihan tautisen hyviä, pussi on syöty hyvin nopeasti. Niissäkin on kuitenkin teollista huonoa suolaa ja vielä huonompaa auringonkukkaöljyä joten päivittäiseen tai edes viikoittaisen käyttöön ei tässä perheessä sovellu. Tulin siihen tulokseen ettei niitä voi olla kovin vaikeaa tehdä itse ja ei siinä varttia kauempaa tainnut mennä kun oli pähkinät kupissa. Ja maku oli vielä parempi kuin Pirkan pähkinöissä, pistimpäs paremmaks! 

Lainasin kirjastosta kirjan "välipalat: virtaa superfoodeista" ja siellä oli muutama kiva ohje mitä piti heti kokeilla. Nämä makeat pähkinät menee ihan karkkien asemasta ja olivat tosi hyviä luonnonjogurtin päällä. Sopisi hyvin varmasti myös kaurapuuron päälle tuomaan rasvaa ja proteiinia. 
Käytin Lidlin valmista pähkinäsekoitusta, tuli halvemmaksi kuin että olisi ostanut kaikki pähkinät erikseen, siinä taitaa olla juurikin tuo 3dl pähkinöitä mitä ohjeessa lukee. Itse taisin laittaa jämä pähkinät jostain purkista vielä lisäksi. 
Toinen houkutteleva ohje oli nimellä "energiapatukat" ja nämä oli kyllä lähes yhtä hyviä kuin snickersit, lapsille meni ihan täydestä kun sanoin että se on suklaapatukka. Ohjeessa on maapähkinävoita, löysin meidän lähikaupasta Urtekramin crunchy choco peanut butterin ja sen varjolla näistä tulikin niin snickersmäisiä, hyvä niin! Vähän näiden ongelmaksi muodostui se, että olivat aika "lötköjä" jääkaappikylminä, ehkä tein liian ohuita, kannattaa säilyttää pakastimessa ja ottaa hetkeksi sulamaan tai syödä sellaisenaan, ei nämä niin kovaksi taida jäätyä etteikö hampaat niihin pystyisi. Ihan parhaita eväspatukoita lapsille ja aikuisille, pitkäksi aikaa saa energiaa. 
Tässä tarkemmat ohjeet näihin ihaniin herkkuihin 

Suolatut ja paahdetut cashewt: 
200g cashew pähkinöitä
2rkl kuumuutta kestävää oliiviöljyä (ei extra Virgin) 
Himalajan suolaa

-laita öljy ja pähkinät kuumalle pannulle ja pyörittele n.5min kunnes alkavat saamaan väriä pintaan, palaa herkästi joten liikuttele pähkinöitä koko ajan. 
-laita pähkinät talouspaperin päälle jäähtymään. Kun pähkinät ovat jäähtyneet kädenlämpöisiksi suolaa ne. Itse pyöräyttelin himalajansuola myllystä sen verran että oli omaan suuhun sopiva suola. 

Hunaja-kookospähkinät:
3dl pähkinäsekoitusta
3rkl hunajaa
ripaus ruusu suolaa
2rkl kookoshiutaleita

-sekoita kulhossa lusikalla pähkinät, hunaja, suola sekaisin, lisää vielä kookoshiutaleita sekaan. 
-paahda 200 asteessa n. 10min. Meidän uuni on niin ärhäkkä että 5min riitti oikein hyvin. 
-napostele sellaisenaan tai nauti jogurtin tai puuron kanssa. 

Energiapatukat:
200g kivettömiä taateleita
3dl cashew pähkinöitä
1dl kuivattuja karpaloita (mulla ei ollut)
2rkl kookosöljyä
1rkl maapähkinävoita
1tl Kalaharin suolaa 

-sekoita kaikki ainekset kulhossa ja kaada seos monitoimikoneeseen ja pyöritä massaksi. 
-muodosta massasta pötkö ja anna sen jähmettyä noin tunti jääkaapissa (mä laitoin pakastimeen 30min)
-leikkaa pötkylästä sopivan kokoisia patukoita, kääri ne leivinpaperiin ja säilytä jääkaapissa tai pakastimessa. Nämä eivät ole tosiaan mitään vhh-patukoita taateleiden määrästä johtuen, mutta eihän näitä joka päivä tule syötyä ja aina tämä eväänä suklaapatukan voittaa ☺



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti