lauantai 10. lokakuuta 2015

Leipien vertailua


Ihanaa leipää! Ja sellaista leipää joka pitää nälän loitolla pitkään. Minun mielestä luvut kertoo paljon ja minä ainakin sisäistän ja ymmärrän asioita paremmin jos näen numerot mitä vertailla. Monesti puhutaan että leivässä on paljon hiilihydraatteja ja se on totta, mutta kuinka moni tietää kuinka paljon päivän aikana niistä muutamastakin leipäviipaleesta kertyy sokeria ja viralliset suositukset on järkyttävä 6-9palaa leipää! Itse ainakin järkytyin määristä kun laittelin lukuja kalorilaskuriin ja vertailin. Nyt olen tehnyt tämän vertailun sen terveellisenä pidetyn luomu TÄYSJYVÄruislimpun ja tämän kuvassa näkyvän siemen-pähkinäleivän välillä. Ero on huima! Vertailin määriä 100g ja 60g (2palaa siemenleipää, limppua ei ollut mutta netin mukaan 1 ruislimppuviipale painaa 25g) 

tässä tulokset 100g tuotetta kohden 
HH=hiilihydraatit, P=proteiini, R=rasva, K=kuitu

Siemen-pähkinäleipä:                                        Ruislimppu:
HH     3g                                                           HH   39.9g
P        15g                                                         P      6.6g
R        41g                                                         R      1.7g
K        4g                                                           K      13g


60g tuotetta kohden (2 viipaletta pähkinä-siemenleipää)

HH  2g                                                            HH     23.9
P     9g                                                            P        4g
R    24g                                                           R       1g
K    3g                                                             K       8g 



100 grammassa ruisleipää on 13 kertainen määrä hiilihydraattia siemenleipään verrattuna, proteiinia yli kaksikertaa vähemmän ja rasvaa murto-osa. Ei ole ihme ettei muutamalla ruisleipäpalalla pitkälle pötki, kuidun määrässä ruisleipä voittaa, se toki hieman hidastaa verensokerin nousua, mutta ei merkittävästi kun hiilihydraatin määrä on noinkin suuri. Olen lukenut monestakin lähteestä että esim. snickers patukka nostaa vähemmän verensokeria kuin ruisleipä, siinä olevien pähkinöiden ja rasvan osuuden vuoksi. Tämä on testin alla itsellänikin, otin äidiltäni lainaan verensokerin mittauslaitteen mutta ne liuskat loppuivat niin en päässyt vielä tätä testiä tekemään. Tähänkin vaikuttaa jokaisen ihmisen henkilökohtainen sokeriaineenvaihdunta ja kuinka on jo sokerinsieto heikentynyt joten ei ole kovin vertailukelpoinen koe, mutta haluan tietää oman sokerinsietoni kuinka taivaisiin lukemat näistä nousevat. Enkä tällä tarkoita että snickers olisi ruisleipää terveellisempää, mutta verensokerin kannalta näin ehkä on. 
Tässäpä vielä alkuperäisen leivän ohje, tuli vastaan LIFW-haasteen facebook ryhmässä, helpompaa ohjetta ei olekaan! :) 

Siemen-pähkinäleipä: 

5 luomumunaa 
1dl gheetä tai luomuvoita 
ripaus ruususuolaa 
100g saksanpähkinöitä
100g mantelirouhetta
100g kurpitsansiemeniä
50g hamppurouhetta
50g pellavansiemenrouhetta

kaikki blenderillä tai sauvasekoittimella sekaisin ja leipävuokaan, uunissa 160-170asteessa tunti.
Mulla ei ollut saksanpähkinöitä, laitoin pähkinäsekoitusta missä manteli, cashew, hassel ja parapähkinöitä, unohdin mantelirouheen kokonaan, mantelijauhoa olin ajatellut laittaa mutta onnistui näköjään ilmankin, hamppurouheen tilalle laitoin seesaminsiemeniä. Mun ripaus suolaa oli liia vähän, enskerralla laitan 0,5-1tl

Maukkaita hetkiä! :) 








2 kommenttia:

  1. Näyttääpä tuo siemenleipä hyvälle!
    Kaupan leivät on kyllä ihan shittiä, niin tavalliset ja etenkin ne gluteenittomat. Ei oikeastaan edes tee mieli leipää laisinkaan. Välillä leivon itse jotain gluteenittomia tai sitten näitä viljattomia leipiä, silloin on hyvää <3

    VastaaPoista
  2. eikö! mä en oo ostanut kun kastanja näkkäriä kaupasta, siinä ei ole kun kastanjajauho, riisijauho ja merisuola. Kaikissa muissa ainesosalista on pitkä kuin nälkävuosi ja kaikenmaailman tärkkelykset ym mukana. Itse kun tekee tietää tasan mitä syö :) ootko jo kokeillut tätä?

    VastaaPoista