torstai 19. helmikuuta 2015

Pyhä Leipä




Monesti kun mainitsen, että emme syö leipää ja esim.puuroa niin ensimmäinen kommentti on "mitä te sitten syötte?" ihan kuin suomalaisten mielestä muuta ruokaa ei olisikaan kuin leipä ja puuro.
Neuvolassakin oltiin sitä mieltä, että meillä ei ole tarpeeksi monipuolinen ruokavalio kun lasten aamu ei alakaan kaurapuurolla ja välipalana ei ole leipää.
Lapset jotka syö päivittäin lähemmäs kilon kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja marjoja ruokavalio ei ole monipuolinen, on se kummallista. Voitte varmaan arvata että neuvolassa en juurikaan puhu tästä aiheesta, ollaan niin eri planeetoilla neuvolantätsyn kanssa että pääsen helpommalla ja matalemmilla verenpaineilla kun pysyn hiljaa ;)


Jos leipää kaipaa, sitä voi todellakin syödä, mutta sen eteen joutuu käyttämään hieman enemmän aikaa ja rahaa kuin se, että kävelee kauppaan ja ostaa pussin ruispaloja. Gluteenittomassa leivonnassa käytetään usein psylliumia tai pofiber-perunakuitua tuomaan sitkoa leipomuksiin koska normaalisti sen sitkon tekee gluteeni. Ei myöskään kannata haaveilla ihanan kohonneista pullista ja sämpylöistä, lättänää tuppaa tulemaan ;) eikä koostumus tule koskaan olemaan normaalin pullan ja sämpylän veroista, näihin asioihin tottuminen kesti alussa, olin pettynyt aina kun pulla ei maistunut ja tuntunut oikealta pullalta ja sämpylät hajoaa jo leikkausvaiheessa, mutta kaikkeen tottuu ja reseptejä oppii soveltamaan:)


Tänään aamu alkoi siemensämpylöillä ja tummempaa rusina-siemen-pähkinäleipää ollaan syöty jo neljä :D 
Kunnollisilla täytteillä sämpylä oli ihan syötävää, kuivahkoa se on kun kookosjauhot imee niin kovin nestettä, enskerralla korvaan puolet kookosjauhoista riisijauholla, katsotaan tulisiko parempi rakenne.
 

Siemensämpylät:
3 munaa

1dl mantelijauhoja
1dl kurpitsansiemeniä
1dl kookosjauhoa/riisijauhoa (riisijauho vaihtoehtona jos ei niin hiilareita välttele)
2tl psyllium
0,5-1rkl hunajaa
0,5dl vettä

1tl leivinjauhetta
loraus oliiviöljyä
-kaikki sekaisin ja anna hetken turvota, muotoile pellille ja paista 180-200c n.15-20min, kunnes pinnassa kaunis väri, jäähtyneenä helpompi halkaista, helposti hajoavaa sorttia ;) (alkuperäinen ohje löytyy kun klikkaat tänne)       

Tumman leivän resepti:
2rkl psylliumia 

3,5dl vettä
200g pähkinäsekoitusta
1dl kuivattuja karpaloita tai rusinoita
1dl seesaminsiemeniä 
1dl kurpitsansiemeniä
1dl pellavansiemeniä
0,5dl oliiviöljyä
1,5tl himalajansuolaa 

-sekoita psyllium ja vesi, anna turvota 
-pilko veitsellä tai jauha monitoimikoneessa jauhoksi pähkinät ja siemenet
-sekoita kulhossa pähkinät, siemenet, öljy ja suola
-sekoita psyllium joukkoon ja laita taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan, uunissa 175c 65-70min.      

alkuperäinen resepti on täällä.

pieni nippelitieto joka minulle tuli ainakin yllätyksenä:

”Pähkinöiden ja siemenien sulattamista ja imeytymistä helpottaa huomattavasti niiden liottaminen, joka lisää niiden vitamiini- ja mineraalipitoisuutta, aktivoi niiden entsyymitoiminnan sekä huuhtoo pois entsyyminestäjät, jotka voivat häiritä aineenvaihduntaa ja ravintoaineiden imetytymistä.” 

lisää tietoa tästä löytyy netistä paljonkin ja ohjeet miten se tulisi tehdä JOS haluaa ja on aikaa, toki niitä voi syödä ilman tällaisia välivaiheitakin :) 
         

2 kommenttia:

  1. Ootko lapsille ihan antanut tota tummaa leipää? Kun tuolla alkuperäisessä ohjeessa luki, ettei sovi lapsille :O tai siis kun olisin itse varmaan antanut, ellen olisi tuolla käynyt ja nyt mietin vaan miksi ei käy lapsille? Ja minkä kokoiseen leipävuokaan tää on hyvä :D mä kaupassa tätä pähkäilin, kun ostin aineita leipää varten, huomenna lähtee testiin :)

    VastaaPoista
  2. Olen antanut, veikkaan että se on tuon pellavansiemenen takia, senhän voi vaihtaa muihin siemeniin jos kadmiumin määrä arvelluttaa, mulla on aina yleensä luomusiemenet ja en oo jaksanut siitä panikoida, alkuperäisessä ohjeessa on auringonkukansiemeniä, niissä on tosi paljon omega 6 joten vaihdoin ne kurpitsansiemeniin. Mun leipävuoka on 11cm leveä ja 25cm pitkä ja jää aina vähän vajaaksi.

    VastaaPoista