perjantai 8. toukokuuta 2015

Pihvi Perjantai



Pihviä! Pitkästä aikaa :) Porsaan ulkofilepihvi on niin helppo ja onnistuu takuuvarmasti. Seuraksi niiiin herkulliset lanttu-porkkanaranskikset ja pihvin päällä kermassa haudutettua sipulia. Tämä on niin kätevä ruoka tehdä, ranskalaiset uuniin, sen aikaa pihvi lämpenee huoneenlämmössä, kun ranskalaiset alkaa olemaan valmiit, pihvi pannuun, muutama minuutti per puoli ja folioon vetäytymään. Vetäytymisen aikana kerkee sipulin hauduttaa kermassa ja ranskalaiset kypsymään sopivaksi. Sitten vain ääntä kohti! :) 
Otan aina pihvin ilman mausteita ja marinadeja, tämä pihvi ei tarvitse kun suolaa ja pippuria ja paiston voissa, mutta tällä kertaa halusin maustaa. Laitoin oliiviöljyä, paprikaa, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta ja ribbs-mausteseosta. Pyörittelin kupissa "marinadin" pihviin tasaisesti. Tämän vaiheen voi tehdä jo edellisenä päivänä jolloin pihvit ihan marinoituvat, tämä minun versio oli enemmänkin pintamaustamista. 

Kirjoitin aikaisemmin munakaspostauksessa kuohukerman karrageenistä, nykyään on alkanut Valiokin lisäämään sitä kuohukermaansa joten enää ei voi sitäkään kannattaa. Palautetta laitan varmasti! Palautevyöry palautti onneksi lidliin kuohukerman ilman karrageeniä ja 2dl purkki maksaa 0,79e joten eipä sitä muualta noin halvalla saakaan.

Viimeviikon ihanasti onnistuneesta raakakakusta innostuneena piti taas taikoa viikonlopulle teen kaveriksi herkkua :) tällä kertaa marjainen versio..yhdistin makean mansikan ja kirpeän mustaherukan, miehen kommentti että paras kakku tähän mennessä ja lapsiltakin hävisi palat lautaselta alta aika yksikön. Pohjan taatelit korvasin tällä kertaa luumuilla ja rusinoilla. 

Tässä lopputulos: Kyllähän tuo ihan syötävältä näyttää ;)


Kakun pohja:

2dl pähkinäsekoitusta (cashew, pekaani, saksanpähkinä) 

1dl mantelijauhetta
0,5dl hasselpähkinäjauhetta
5 kuivattua luumua
0,5dl rusinoita 
2tl kaakaovoita
1tl kookosöljyä 
1-2rkl vettä

- jauha monitoimikoneella pähkinät ja muut aineet massaksi ja taputtele 20cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan, ripaus himalajansuolaa ei ole pahitteeksi, suola korostaa makuja, itse unohdin tällä kertaa

Kakun täyte:

4dl liotettuja cashew pähkinöitä
300g sulatettuja mansikoita
2dl mustaherukoita 
2dl mautonta kookosöljyä
2½rkl hunajaa 
+mustaherukka täytteeseen vielä 0,5rkl hunajaa taittamaan kirpeyttä 
2rkl vettä jos tarvitsee 


- Blendaa cashewt, hunaja ja sulatettu kookosöljy samettiseksi massaksi, ota 2dl massasta sivuun ja lisää blenderiin mansikat. Blendaa tasaiseksi, laita pohjan päälle ja pakastimeen jähmettymään. 
- Lisää sivuun otettuun massaan mustaherukka ja vielä 0,5rkl hunajaa, riippuen kuinka kirpeää haluat. Pohja ja mansikkatäyte on makeita joten pieni kirpeys kannattaa jättää tähän kerrokseen. Blendaa tasaiseksi ja levitä täyte jähmettyneen mansikkatäytteen päälle. Jätä kakku vielä muutamaksi tunniksi pakastimeen ja siirrä sitten jääkaappiin. Kakku ainakin hyytyi hyvin ja on aika "jämäkkää" enskerralla uskaltaudun kokeilemaan riittääkö 1,5dl kookosöljyä kovettamaan kakkua riittävästi.

Tein kakun mauttomasta kookosöljystä ja näin täytteiden maut pääsee oikeuksiin, kookos on niin hallitseva että sen takaa harvoin muuta maistaakaan. Nyt kakku maistui oikeasti vain mansikalle, mustaherukalle ja pohja pähkinälle ja kaakaovoille. Hieman mua arveluttaa tuo käsittely millä öljystä poistetaan maku ja haju, olen laittamassa kyselyä valmistajalle että kuinka se käytännössä tehdään. Olen jo yhden vastauksen saanut että öljyä lämmitetään ja höyrytetään niin kauan että maku ja haju häviää mutta haluan vielä tarkempaa tietoa, ettei prosessissa käytetä mitään kemikaaleja, kertoilen sitten kun olen vastauksen saanut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti