keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Aurinkoinen bataatti-purjokeitto


Ei ole aurinkoa näkynyt koko päivänä, mutta tämä keitto piristi muuten kovin harmaata päivää! Oli ehkä maailman helpoin ja nopein myös tehdä.
Meille aukesi tänne uusi, älyttömän hieno Lidl ja siellä tulee käytyä nyt lähes päivittäin, tänään sattui olemaan bataatit tarjouksessa, 1.69e/kilo niin siitä se ajatus sitten lähti ;)

Pähkinöiden eteen jaksoin kerrankin nähdä vaivaa, liotin pähkinöitä ensin aamusta iltaan, liotusvedessä oli kalaharin suolaa ja 2tl luomuetikkaa, ne auttavat poistamaan paremmin homeita ja antiravinteita mitä on pähkinöissä jotka haittaavat muiden ruoka-aineiden imeytymistä, liottaminen ja kuivattaminen myös helpottaa pähkinöiden ja siemenien sulamista. Liotusvesi olikin niin kamalan näköistä muutaman tunnin jälkeen, että vaihdoin veden kertaalleen. Enään en taida syödäkään pähkinöitä ilman tätä toimenpidettä, eihän ne setit siihen veteen mistään itsestään ilmaannu vaan pähkinöissä on näköjään tosi paljon kaikkea mikä lähtee vain liottamalla.
Suuri ero oli myös pähkinöiden rakenteessa ja maussa, ei mulla yleensä mikään hinku ole pähkinöitä, varsinkaan saksanpähkinöitä napostella, mutta nyt kävin uunin luukulla vähän väliä maistelemassa, niistä tuli niiiiiiiiiiiin herkullisia ja pekaaneista myös ihanan rapsakoita! Cashewt värjäytyivät pitkästä liotuksesta ja etikasta violetin rusehtaviksi, mikä on ihan normaalia :)
Jos tähän projektiin alat, kannattaa samalla vaivalla tehdä iso satsi, mulla oli 2 pellillistä pähkinöitä uunissa alle 50 asteessa yön yli uunin luukku raollaan että kosteus pääsee haihtumaan, sammutin uunin aamulla mutta annoin pähkinöiden olla uunissa iltapäivään asti, silloin kaikki olivat täysin kuivia :)

sitten reseptiin, maidottoman version saat korvaamalla kerman kookosmaidolla/kookoskermalla


Bataatti-purjokeitto: 
1300g (n.5kpl aika pieniä) bataattia
1 (100g) purjon varsi
2dl kuohukermaa/kookosmaitoa/kookoskermaa
voita/gheetä freesaamiseen
suolaa
vettä/kasvislientä
paahdettuja pähkinöitä päälle
tuoretta basilikaa

-kuori ja pilko bataatti ja purjo, freesaa voissa/gheessä hetki, lisää vettä tai kasvislientä niin että kasvikset juuri ja juuri peittyvät,  keitä kypsäksi ja soseuta.
Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla ja laita keiton päälle, viimeistele tuoreella basilikalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti