maanantai 15. kesäkuuta 2015

Synttärihumua!!

 Esikoinen täytti kesäkuun alussa 5-vuotta ja nyt oli sopiva aika juhlistaa sitä! :) Kysyn aina millaisen kakun hän haluaa ja nyt kahtena vuonna peräkkäin on halunnut marjakakun ja sehän käy! onhan nyt marjojen sesonki, mutta harmittaa kun mustikoita ja vadelmia ei saa vielä kotimaisina, onneksi mansikoita jo alkaa samaan! :) Kakku on tehty paleo browniesin pohjalla, mutta muuttelin ohjetta hieman, en muuten, mutta suklaan määrää vähensin ettei ole liian vahvaa. Kakun välissä on kermavaahtoa, rahkaa, mansikkaa, vadelmaa ja mustikkaa, en makeuttanut ollenkaan kun pohjaan tulee hunajaa ja oli riittävän makeaa ainakin omaan suuhun ja kakusta tuli juuri sellainen raikas ja ei liian makea niinkuin olin ajatellut. Yleensä lapset ei niin kermakakusta välitä, mutta tästä ei kyllä jäänyt edes iltapalaksi..toki oli meitä aikuisiakin tätä tuhoamassa :)

Suolaisena tarjottava oli cocktailtikut ja kinkku, tonnikala-pinaattipiirakat, mantelileivästä tein piirakoiden pohjan. 




Suolaisissa cocktailtikuissa oli lihapulla, nakki, juusto, viinirypäle ja makeissa maistui mansikka, pensasmustikka, vesimeloni, banaani. Vaikka nämä on työläitä tehdä, taisin kolme tuntia näitä väkertää niin on ne vaan niin kivoja naposteltavia ja lapset tykkää! Sankari toivoi herkkutikkuja, täytyihän niitä silloin tehdä! :) nämä toimii myös välipalana jos arkena jaksaa loihtia tämmöistä. Vesimeloninpuolikkaan päälle kiinnitin cocktailtikuilla omenan niin sain lisää korkeutta.

Nyt ohjeisiin:)

Kinkkupiirakka: 

POHJA:  
2dl mantelijauhoja
2munaa
150g juustoraastetta
2rkl turkkilaista/ranskankermaa/smetanaa
2rkl kermaa/maitoa
2tl leivinjauhetta 

-kaikki sekaisin ja n. 10min esipaisto 200asteisessa uunissa 

TÄYTE: 
n.1 pala (350g) ylikypsää saunapalvikinkkua 
1 keltainen paprika
1 punainen paprika 
10cm pätkä purjoa
1prk (200g) creme fraichea  (maustettu tai naturell)
1prk smetanaa
1 muna 
suola ja mausteet 
päälle mozzarellaraastetta

-laita täyte pohjan päälle ja takaisin uuniin kunnes juusto on saanut kauniin värin  

TONNIKALA-PINAATTIPIIRAKKA:

pohjana mantelileipä 

TÄYTE: 
3prk tonnikalaa oliiviöljyssä (lidlistä saa) 
1prk smetanaa 
1prk ranskankermaa 
1muna 
2-3kourallista tuoretta baby pinaattia 
10cm pätkä purjoa 
tuoretta tilliä
suolaa, mustapippuria 
päälle mozzarellaraastetta 

LIHAPULLAT:
800g naudan jauhelihaa 
2munaa
1pkt mixed peppers tuorejuustoa (lidl) 
1prk smetanaa 
1sipuli 
2valkosipulinkynttä 
6tl psylliumia 
suolaa, mustapippuria 

vaivaa kaikki sekaisin ja laita taikina jääkaappiin tekeytymään, pyörittele sopivan pieniä cocktailpullia ja paista 200asteessa n.20min tai kunnes väri näyttää 
sopivalta :)  

SUKLAINEN MARJATÄYTEKAKKU:

browniesin ohje täällä
tein ohjeen kolminkertaisena, mutta suklaata laitoin 250g (1 levy 60% ja 1levy 70% lidlistä) kaakaojauhetta laitoin 3tl kuivien aineiden joukkoon. Muuten tein ohjeen mukaan. Kolminkertaisesta ohjeesta sain kolme kakkupohjaa. Irtopohjavuokani on 23cm halkaisijaltaan, yhteen pohjaan tuli n.5dl taikinaa.

TÄYTE:  
5dl kermavaahtoa vaahdotettuna 
vaniljajauhetta 1tl
2-3prk rahkaa 
2-3pss kuningas marjasekoitusta (mansikka, mustikka, vadelma) paremmin sopisi tuoreet marjat, näistä tulee kamalasti nestettä joka valuu sitten kakun pohjalle..imeytin nesteet kakun juurelta talouspaperiin. Kermakuorrutteen jälkeen ei onneksi enään "vuotanut" :) en kuitenkaan halunnut perunajauhoisia marjoja kakun väliin. 
Kostutin kakkupohjia omenatäysmehulla mutta tosi vähän, pohja on jo kostea valmiiksi ja tosiaan nestettä tulee marjoista että välttämättä ei tarvitse kostuttaa, kuiva täytekakku on kuitenkin kauheeta joten en uskaltanut ottaa sitä riskiä ;) täytettä jäi kyllä aikalailla yli, mutta senhän voi syödä ihan sellaisenaan vaikka välipalana :) ennakkoon on aina vaikea arvioida paljonko yhteen väliin menee täytettä, puolet näistä määristä varmaan riittäisi kakun väliin.

kakun kuorruttamiseen meni myös 5dl kermaa vaahdotettuna, maustoin vaniljalla ja hunajalla ja ripauksella kookossokeria. 

Tässä teille ideoita terveellisempiin tarjottaviin, vaikka synttärit ovatkin vain kerran vuodessa, haluan omalta osaltani muuttaa perinteitä ettei silloinkaan ole välttämätöntä vetää napaa täyteen sokeria ja lisäaineita vaan herkullista ja makeaa tarjottavaa saa kyllä tehtyä ilmankin kunhan "vähän" jaksaa nähdä vaivaa. Itse rakastan kaunista esillelaittoa ja leipomisessa parasta on aina koristeluvaihe! :) isompien lasten kanssa voisi toimia yhtenä "ohjelmanumerona" smoothie-baari, lapset itse valitsevat mitä haluavat ja itse tehdyt jäätelötkin on niin herkkua! Nämä meinaan toteuttaa itse joku vuosi :)

:)  




6 kommenttia:

  1. Kiitos paljon ohjeesta! Täytyykin lähteä kauppaan hakemaan aineksia :) Eli kolminkertaisesta ohjeesta tuli yksi kakku mutta siis kolme kerrosta, ymmärsinkö oikein? :) Kauanko noilla määrillä pohjaa kannattaa paistaa uunissa ja missä asteessa?

    VastaaPoista
  2. joo yksi kolmekerroksinen kakku. Pidin uunissa alle 10min, n. 160-175asteessa, alle 200 kuitenkin. Pinta palaa herkästi vaikka ei ole vielä kypsää, kannattaa laittaa leivinpaperinpala päälle kun pinta alkaa saamaan väriä ettei pala! kokeilin kypsyyden cocktailtikulla

    VastaaPoista
  3. Ok :) Pitää vielä kysyä, että paistoitko kaikki pohjat siis erikseen vai kerralla ja leikkasit kolmeen osaan? Kyselen näinkin varmaan itsestäänselvyyksiä mutta olen ensimmäistä kertaa tekemässä kakkupohjaa ja olisi kiva onnistua :D

    VastaaPoista
  4. kysy vain, hyviä huomoita! itse tehny niin paljon etten muista kaikkea mainita! paistoin kaikki erikseen, tämä on niin höttöistä rakenteeltaan ettei pysty leikkelemään ja siirtelemään. Paistoin yhden ja annoin jäähtyä, siirsin pois ja seuraava pohja tulemaan. Sitten koitin saada aina tähdättyä pohjat kohdilleen täytteen päälle vauhdilla keikauttamalla..haastavaa on, mutta kokeile rohkeasti. Eka kakku tämä mullekin oli tällä pohjalla, pohja halkeilee ja halkeili mullakin, mutta yön kun se tekeytyy niin kasassa kyllä pysyy ja saa kuorrutettua.

    VastaaPoista
  5. Tuli todella hyvää! Vieraatkin kehui :)

    VastaaPoista